0
0,00€
Košík je prázdny
Menu
0
Košík je prázdny

Vaše notifikácie

Vianočka

Autor receptu: Mnami by Lucy

Vianočka je často súčasťou štedrovečerného stola, prípadne sa jedáva na raňajky v deň Vianoc. Vytvorte si novú tradíciu a vyskúšajte si ju upiecť doma, s naším receptom to určite zvládne každý. Je vláčna a mäkká niekoľko dní. 

Náročnosť
Ľahké
Počet porcií
6 porcií
Čas prípravy
180 minút

Vianočka je často súčasťou štedrovečerného stola, prípadne sa jedáva na raňajky v deň Vianoc. Vytvorte si novú tradíciu a vyskúšajte si ju upiecť doma, s naším receptom to určite zvládne každý. Je vláčna a mäkká niekoľko dní. 

Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)

Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
6

Na prípravu 6 porcií potrebujeme:

1/2 kocka droždia 1 kg
Vanilkový cukor 1 kávová lyžička
Teplé mlieko 250 ml
Hladká múka 250 g
Polohrubá múka 250 g
Práškový cukor 100 g
Maslo 70 g
Vajce (1 celé + 1 zĺtko) 2 ks
Štipka soli 1 štipka
Sóda bikarbóna 1 štipka
Citrónová kôra 1 ks
Hrozienka 2 hrsť
Rum 2 lyžice

Postup

  1. KVÁSOK: Mlieko zohrejeme a rozmiešame v ňom vanilkový cukor a rozmrvíme droždie. Zmiešame a odložíme niekam do tepla na 10 min. Zatiaľ si pripravíme všetko na cesto.
  2. CESTO je najlepšie spracovať mixérom s použitím háku. Do misy preosejeme múku, cukor, pridáme soľ a sódu bikarbónu. Zamiešame a pridáme vajíčka, rum, maslo nakrájané na kocky a zarobený kvások, citrónovú kôru a zapneme mixér, najprv pomalšie a potom môžeme pridať vyššiu rýchlosť.
  3. Cesto bude lepivejšie, necháme mixovať na stredných otáčkach aspoň 10 min. Sem tam premiešame varechou, aby sa nám aj z bokov zmiešalo celé cesto. Ak sa bude veľmi lepiť, pridajte kúsok hladkej múky. Cesto by nemalo byť ani riedke ale ani veľmi hutné. Z háka by malo pomaličky stekať. Keď bude cesto jednotné a miesili sme ho aspoň tých 10-15 min na spodok misy si dáme trochu múky a cesto do nej prelejeme, vrch tiež posypeme múkou a prehodíme misu utierkou. Odložíme ho kysnúť na teplé miesto. Nebojte sa toho cesta, ono sa pekne počas kysnutia spojí a po premiesení sa vám s ním bude veľmi dobre pracovať.
  4.  Cesto necháme v teple kysnúť a po 20-30 min si namúčime ruky a preložíme v miske párkrát celé cesto, opäť vrch trochu pomúčime a necháme kysnúť ďalšiu polhodinu. Tento proces zopakujeme ešte raz. Čiže cesto preložíme dvakrát pol polhodine. Po poslednom preložení ho necháme ešte kysnúť polhodinu (dokopy teda 1, 5hod.).
  5. Cesto je pripravené,  keď minimálne zdvojnásobí svoj objem.
  6. Zapneme si rúru, 3D alebo 4D ventilátor, 165 stupňov
  7. Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu a vytlačíme z neho bublinky tak, že si z neho urobíme jeden šúľok. Ten prekrojíme na polovicu, ak ideme robiť 2 vianočky.
  8. Z každej polovičky si urobíme 3 alebo 4 časti a tie spracujeme do šúľkov a zapletieme vianočku.
  9. Do formy na pečenie alebo na plech si položíme papier na pečenie a preložíme do nej vianočku. Ja som ju piekla v jenskej mise.
  10. Necháme 15-20 min podkysnúť pod utierkou.

Na dokončenie potrebujeme: 1 žĺtok, plátky mandlí

  1. Žĺtkom potrieme povrch vianočky a a posypeme mandľami.
  2. Vianočku dáme piecť, kým nie je pekne hnedá a upečená aj z hora aj zdola. V mojej rúre som ju piekla cca 45 min. V rúre sa piekla bez pokrievky.
  3. Po upečení ju necháme vychladnúť na mriežke.