0
0,00€
Košík je prázdny
Menu
0
Košík je prázdny

Vaše notifikácie

Cibuľová polievka

Autor receptu: Mnami by Lucy

Cibuľová polievka je ideálny pokrm na jeseň a zimu. Príjemne vás zahreje v chladnom a sychravom počasí. Postaví na nohy, ak sa necítite najlepšie. Jej príprava je jednoduchá, cenovo nenáročná a výsledok vás milo prekvapí. Základom je správne skaramelizovať cibuľku, k tomu pridáme poctivý vývar, chrumkavú bagetu zapečenú so syrom a dokonalá chuť je na svete. 

Náročnosť
Stredné
Počet porcií
4 porcie
Čas prípravy
90 minút

Cibuľová polievka je ideálny pokrm na jeseň a zimu. Príjemne vás zahreje v chladnom a sychravom počasí. Postaví na nohy, ak sa necítite najlepšie. Jej príprava je jednoduchá, cenovo nenáročná a výsledok vás milo prekvapí. Základom je správne skaramelizovať cibuľku, k tomu pridáme poctivý vývar, chrumkavú bagetu zapečenú so syrom a dokonalá chuť je na svete. 

Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)

Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
4

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

Cibuľa 8 ks
Bobkový list 2 ks
Olivový olej Momentálne nedostupné 2 polievkové lyžice
Maslo 30 g
Vývar Momentálne nedostupné 200 ml
Biele suché víno 150 ml
Soľ a korenie Momentálne nedostupné 1 podľa chuti
Krištálový cukor Momentálne nedostupné 2 malé lyžičky

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme silný vývar, použijeme bujón, ktorý zalejeme horúcou vodou, alebo si vývar pripravíme klasicky vyvarením mäsa a zeleniny. Môžeme použiť aj taký, čo nám ostane z víkendu.
  2. Očistíme si cibuľu a nakrájame ju na tenké pásiky.
  3. Do hrnca nalejeme olej, maslo a cibuľu vložíme do hrnca, pridáme bobkový list. Neprilievame vodu, cibuľu restujeme do svetlo hneda. Trvá to zhruba 20-30 minút. Sem tam ju premiešame, aby sa nám neprilepila o spodok hrnca.
  4.  Keď má cibuľa svetlo hnedú farbu, pridáme cukor a skaramelizujeme ju. Tento krok je veľmi dôležitý, v tomto momente získame krásnu farbu, čo je základ pre našu cibuľovú polievku. Keď je cibuľa skaramelizovaná, trvá to zhruba 10-15 minút od pridania cukru. Zalejeme cibuľu vínom, necháme odpariť alkohol a po 5 minútach prilejeme vývar.
  5. Varíme na miernom ohni ďalšiu pol hodinku. Ak sa voda odparí a polievka je hustá prilejeme vývar alebo horúcu vodu, aby sme získali požadovanú konzistenciu polievky.
  6. Na koniec vyberie bobkový list. Dosolíme, dokoreníme.
  7. K polievke podávame zapečený chlieb alebo bagetu. Bagetu si nakrájame, na vrch položíme syr a zapečieme v rúre na 220st. do zlata.
  8. Ak máme zapekaciu polievkovú misu, môžeme si polievku naliať do nej, na vrch poukladať zapečenú bagetu, posypať ešte raz syrom a dať aj s polievkou opäť do rúry na 10 minúť zapiecť. Tento krok však môžeme vynechať.