
Kto by nemiloval cestoviny? Tento klenot nájdete v gastronómii po celom svete a nech už ich pripravíte a akoukoľvek omáčkou, výsledok nikdy nesklame.
Kto by nemiloval cestoviny? Tento klenot nájdete v gastronómii po celom svete a nech už ich pripravíte a akoukoľvek omáčkou, výsledok nikdy nesklame.
1. Na hladkú a očistenú plochu si spravte kopček z múky, do ktorej vyhĺbite jamku. Do nej vyklepnite vajíčka, nalejte olej a nasypte soľ.
2. Vidličkou pomaly rozšľahajte vajíčka a opatrne pridávajte múku z okrajov. Keď budete mať zmes už hustejšiu, zapojte ruky a poriadne cesto začnite hniesť aspoň na 10 minút. Malo by byť vláčne, hladké a po stlačení pružné. Pokiaľ stále nedrží tvar ani po 10 minútach miesenia, jemne ho pokvapkajte vodou a zapracujte. Ak je naopak príliš vlhké, prisypte ešte trochu múky.
Pokiaľ máte kuchynský robot, ušetríte si množstvo energie, pretože cesto viete jednoducho vypracovať za pomoci robota.
3. Hotové cesto nechajte prikryté odpočívať aspoň na 20 minút.
Výroba cestovín Tagliatelle
4. Cesto po odpočinutí rozdeľte na 4 kusy. 3 Odložte a jeden na pomúčenej doske vyvaľkajte na asi 3mm tenký, obdĺžnikový plát. Jemne posypte múkou a preložte okraje smerom do stredu, kde by sa mali stretnúť. Ešte raz jemne posypte múkou a preložte na polovicu. Cesto otočte pôvodným stredom vyvaľkaného obdĺžniku smerom k sebe a zhybmi od seba. S dlhším nožíkom pomaly a jemne začnite krájať cesto na asi 1cm široké pásiky. Po nakrájaní ich jemne "načechrajte" rukami - mali by ste mať dlhé nelepivé rezance, ktoré môžete ihneď vložiť do osolenej vriacej vody a uvariť, alebo ich môžete na plechu nechať uschnúť a odložiť ich do vzduchotesnej nádoby na neskôr. Ten istý postup môžete zopakovať so zvyšným cestom alebo môžete experimentovať a nakrájať ho na veľké obdĺžniky, ktoré môžete použiť ako podklad na Lasagne alebo naopak spraviť tenšie rezančeky, ktoré môžete použiť do polievok.