0
0,00€
Košík je prázdny
Menu
0
Košík je prázdny

Vaše notifikácie

Šišky

Autor receptu: Mnami by Lucy

Fašiangy sú obdobie dobrého jedla. A nadýchané, mäkké a vláčne šišky sú jednoznačne ich súčasťou. Vyskúšajte náš overený recept na tradičné fašiangové šišky a iný už robiť nebudete. Nezabudnite ich poriadne pocukrovať a podávať s džemom alebo ovocnou penou.

Náročnosť
Stredné
Počet porcií
30 porcií
Čas prípravy
120 minút

Fašiangy sú obdobie dobrého jedla. A nadýchané, mäkké a vláčne šišky sú jednoznačne ich súčasťou. Vyskúšajte náš overený recept na tradičné fašiangové šišky a iný už robiť nebudete. Nezabudnite ich poriadne pocukrovať a podávať s džemom alebo ovocnou penou.

Ingrediencie (Kliknite na položku pre nákup)

Kúpiť všetky ingrediencie:
Do košíka
Vybrať počet porcií:
30

Na prípravu 30 porcií potrebujeme:

Hladká múka 500 g
Vlažné mlieko 300 ml
Droždie 21 g
Vajce (1 celé + 2 žĺtka) 3 ks
Kryštálový cukor Momentálne nedostupné 4 polievkové lyžice
Maslo (rozpustené) 4 polievkové lyžice
Soľ 1 štipka
Olej na vysmážanie 1 podľa potreby

Postup

  1. Urobíme si kvások, mlieko si mierne zohrejeme a odlejeme si cca 150 ml do misky, pridáme lyžicku cukru a rozdrobíme si droždie. Odložíme bokom na 10 minút. Ideálne niekam do tepla.
  2. Do misky od robota si navážíme ostatné suroviny, prilejeme náš vzniknutý kvások a poriadne premiesime hákom / prípadne ručne.
  3. Necháme kysnúť na teplom mieste, kým nám cesto nezdvojnásobí svoj objem, minimálne hodinku.
  4. Následne si cesto prenesieme na dosku, vyvaľkáme, vykrajujeme krúžky a do stredu každej urobíme prstom dierku, necháme ešte aspoň 10-15minút kysnúť pod utierkou.
  5. Zatiaľ si nalejeme do hrnca alebo vyššej panvice olej a necháme ho poriadne rozohriať. Nie však na vysokom stupni, aby nám po vložení cesto hneď nezhorelo.  
  6. Do rozohriateho oleja vkladáme šišky dierkou dole a opečieme poriadne z každej strany. Šišky vkladajte ozaj do poriadne rozohriateho oleja, pekne sa nafúknu. Ak ich vložíte príliš skoro, môže sa stať, že sa nenafúknu a vpijú do seba veľa oleja. Po upečení ich preložíme na papierový obrúsok a poriadne pocukrujeme.